web analytics

Het Belang van Inleven Tijdens Het Flirten

Het woord flirten vindt haar oorsprong in de Franse taal. In de 16de eeuw ontstond de uitdrukking ‘conter fleurette’, wat vrij vertaald, spreken in bloemetjes betekent. Van een man die frivool en lieflijk sprak om een vrouw te bekoren en te verleiden, werd gezegd ‘il conte fleurette’. De Engelsen hebben de benaming overgenomen en fleurette verbasterd tot flirting. Via Engeland is het woord fleardian in Nederland terechtgekomen, maar dan met de iets minder positieve betekenis van ‘zich zinloos bezighouden’. Op zich niet onkomisch, maar het is natuurlijk nooit zinloos om te flirten. Wat je in feite doet, is iemand positieve aandacht geven. Je benadrukt, geniet en viert zo de mooie dingen van die ander èn van het leven.

Je geeft als het ware een immaterieel cadeautje.

Tijdens het flirten willen veel mannen vooral een leuke indruk van zichzelf achterlaten. Er zit echter geen enkele vrouw te wachten op een narcistische, egocentrische glibber. Leef je dus in bij een ander en richt je aandacht op de vrouw van je dromen. Inleven, oftewel empathie is een eigenschap die ingebed is in de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Empathie vormt zich rondom de kleuterleeftijd. Kleuters beseffen wat er gebeurt bij een medekleutertje als deze verdriet heeft en ze zullen deze troosten. Tevens word je er voor het eerst bewust van, dat je ook de ander kunt choqueren en foppen. Als je wilt leren om te manipuleren, ga dan maar eens op de uitkijk staan bij een supermarkt, waar kleuters, moeders horendol kunnen maken.

Om je in te kunnen leven biedt de gezichtsuitdrukking rond de ogen veel informatie over iemands gemoedstoestand. Ten tweede is oogcontact dé manier om inlevingsvermogen aan te zwengelen. Wie een ander aankijkt, ontkomt namelijk zelden aan de neiging die ander te spiegelen. Daar komt geen wilsbesluit bij kijken; het spiegelneuronensysteem zorgt hiervoor. Het is een short cut tussen iets wat anderen doen of overkomt en ons eigen handelen. Jij lacht en tadaa, zij lacht terug.

Na het eerste oogcontact, veelal geïnitieerd door de vrouw, zijn het de mannen die meestal het eerste verbale contact maken met een openingszin. Een bekende is natuurlijk “Kom je hier wel vaker?” Ieks, bah, bah. Een regelrechte afrader is de openingszin: “Ik wil wedden dat ik meer kan drinken dan jij.” Heel gewone dingen zoals “Hoi” en “Wat vind je van de muziek?” worden over het algemeen redelijk verdragen. Een geliefde zin is: “Ik voel me hier wat ongemakkelijk bij, maar ik wil je graag beter leren kennen.” Maar de gouden tip is: wees vooral jezelf en zeg vanuit je hart, wat je denkt en voelt. Persoonlijk overkwam me deze ooit. “Hoi, ik ben Tom, mocht je aan de einde van de avond geen leukere man hebben gezien dan ik, ik sta buiten op je te wachten.” En daar stond hij dan. Zijn ene hand naar mij uitgestoken en met de andere hield hij zijn fiets vast. “Uw vervoer voor deze avond, lieve dame.” Een prachtig gebaar toch?

Nu het bal na de eerste zin geopend is en een gesprek op gang komt, krijg je de kans om je verder in te leven. Je geeft haar de onverdeelde aandacht. Je vindt haar mooi, ze heeft een positieve uitstraling en dat mag best benoemd worden. Andere, nog leukere complimentjes zijn woorden die aansluiten op haar karakter, interesses, intelligentie, kijk op de wereld en inzicht. Maar wie je ook treft…

Het belangrijkste van complimentjes geven is, dat je het oprecht meent en dat je lichaamstaal correspondeert met dit liefdevolle gebaar.

Dat betekent dus ook niet meteen je handen overal opplakken… want heren, we geloven nog steeds niet in borstvergroting door handoplegging.

un due tre ilaria WEEK-END QUOTE

2 Reacties op "Het Belang van Inleven Tijdens Het Flirten"

 1. Rickos

  says:

  Leuk artikel !

  • Evelijn says:

   Dank je wel Rickos, voor het fijne compliment. Ik ben blij dat je ervan genoten hebt en ik wens je nog veel toekomstig leesplezier.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *