Ik Weet Niet Wat Ik Moet Zeggen (Deel 2)

In een vorige blog heb ik beschreven hoe je een gesprek kan beginnen met behulp van een viertal verschillende openers:

– Directe Opener met hoog RN en hoog WN – Indirecte Opener met laag RN en laag WN – Mening Opener met middelmatig RN en middelm. WN – Tot slot de Situatie Opener.

Deze openers zijn helaas alleen handig bij het beginnen van een gesprek maar houden het gesprek niet gaande. Daarom ga ik in deze blog uitleggen hoe je dat wel moet en kan doen.

Mensen geven in alles wat ze zeggen zogenoemde ‘potentiële gespreksonderwerpen‘ (PGO) af. Dit zijn dingen die ze zeggen waar je het verdere gesprek over kan laten gaan. Deze hookpoints bevinden zich in bijna elke zin en kunnen heel vaak in een zin zitten.

Ik geef hier als voorbeeld een zin met meerdere potentiële gespreksonderwerpen:

“Op het feest waar ik gister was, werd ik erg dronken en begon ik met het dansen op de schoot van een vriendin en zoende ik uiteindelijk met haar.”

De potentiële gespreksonderwerpen hier zijn bijvoorbeeld:

 • Het feest gisteravond
 • Feesten over het algemeen
 • Wat je gister hebt gedaan
 • Heel erg dronken worden
 • Vrouwen die met andere vrouwen zoenen
 • Haar vriendin
 • Dansen/ Lap-dance
 • Dansen op feesten

Zo zie je maar dat in zo’n kleine zin, zoveel PGO’s zitten. Dit is het makkelijke gedeelte, het herkennen van de PGO’s die een vrouw geeft elke keer wanneer ze haar mond open doet. Hierdoor los je het probleem op van het niks te zeggen hebben.

Normaal gesproken geven vrouwen ons niet zulke PGO-rijke zinnen zoals diegene hierboven. Als voorbeeld: Laten we zeggen dat jij een vrouw hebt gebeld, hoi hebt gezegd en haar een kort verhaaltje hebt verteld. Ze lacht en zegt ‘oké’, of iets dergelijks, en antwoordt niet met een vraag of een verhaaltje van haar zelf. Je hebt nu niets om over te vragen/vertellen.

Dit is wanneer de meeste mannen in paniek raken en een voorgekauwde routine of een verhaaltje vertellen, proberend de vrouw te vermaken en haar in een meer spraakzame bui te krijgen. Dit is niet best.

Een vrouw zal dit merken en zal dit ongemakkelijk en soms zelfs erg vervelend kunnen vinden.

Een betere manier is om ‘standaard vragen’ te stellen. Een standaard vraag die geen nut heeft van zichzelf maar wel PGO’s kan voortbrengen. Dit zijn eigenlijk de vragen die mannen die niet weten hoe ze vrouwen moeten versieren heel de tijd vragen.

Het verschil tussen wanneer zo’n man het vraagt en jij het vraagt is het doel wat ermee bereikt moet worden.

Deze vragen zijn:

 • Wat heb je de laatste tijd gedaan?
 • Waar woon je?
 • Doe je aan een studie of werk je?

Overduidelijk nutteloos bij het versieren van vrouwen in zichzelf. Daarom wil je voorkomen dat je deze vragen te vaak stelt en ze alleen vraagt als je op zoek bent naar PGO’s om het gesprek op gang te helpen.

Ik hoop dat ik hiermee help en jullie het gesprek beter gaande kunnen houden en niet zenuwachtig worden.

Succes!