Jezelf Onnodig Teleurstellen Door Te Hoge Verwachtingen

Ik zie het bij veel mannen om me heen gebeuren… het creëren van verwachtingen en in een slechte stemming belanden wanneer hier niet aan wordt voldaan. Ik geef je een typische anekdote:

Hij heeft een leuke interactie met een vrouw, hij regelt na wat weerstand dan toch haar nummer. Hehe, is dat toch nog gelukt, zegt hij tegen zichzelf.

Een dagje later staat het er opeens heel anders voor; op de een of andere manier staat hij vloekend voor de spiegel. Ze text maar niet terug. Even later krijgt hij dan toch haar berichtje. Gelukkig hey… hij is weer blij.

Zijn dag kan niet meer stuk. ’s Avonds belt hij haar. Ze neemt niet op. Hij twijfelt. Heeft die iets niet goed gedaan? Is hij niet goed genoeg? Een uurtje later probeert hij het nogmaals. Ze neemt dit keer gelukkig wel op. Wow… victory!!!

Hij maakt het zelfs zo ver dat hij een afspraakje met haar maakt. Wel pas over 3 dagen. Super toch… zou je denken? Nog 1 dag te gaan.. en dan opeens komt het. “Sorry, maar ik wil het toch hierbij laten.” Het duurt even voordat het tot hem doordringt. En dan.. ontploft hij. De telefoon vliegt door de kamer. En daar blijft het niet bij.

Hij stuurt haatdragende sms’jes naar haar. Hij doet haar iets aan als hij haar weer tegenkomt zegt hij zelfs. Hij gaat slapen. Moe, verdrietig, opgefokt. Wat een kutwijf is het toch. Het was toch vast niet mijn type.

Beloon je eigen acties

Steven Covey, een wereldberoemd schrijver en spreker, beschrijft het ook al in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”: Focus je op je cirkel van invloed.

Richt je op die mensen waar je invloed op hebt, en focus je dan ook met name op je eigen acties. Sta los van het resultaat. Een andere quote die hier op aansluit is de volgende.

If you make the right moves, you can’t expect always to win. You can only expect to get a fair shot.

En al die duizenden eerlijke schoten bij elkaar opgeteld… waar denk je dat dat naar toe gaat? Naar long term falen.. of naar long term succes? Wanneer je de goede acties blijft maken en jezelf gericht blijft verbeteren aan de hand van zaken als

  • het bijhouden van je eigen groeiproces
  • het hebben van een coach/mentor
  • het doen van de juiste voorbereidingen
  • zorgen dat je je in omgevingen/situaties bevindt om te werken aan (of het realiseren van) je doelen

… dan komen resultaten echt vanzelf. Stel je maar eens voor. Jij gaat vanaf nu elke dag basketballen. Elke dag 6 uur. Je past je voeding en slaaptijden optimaal aan zodat je het beste kan halen uit die 6 uur. 6 uur per dag, 42 uur per week, ruim 2000 uur in een jaar.

Kun je je voorstellen dat, wanneer je gericht werkt aan je verbeterpunten en daarmee gericht traint, je wel goed MOET worden? Als je hierop focust, op het ‘vanzelf goed worden na genoeg actie’, geeft dat dan niet een heel ander gevoel dan wanneer je focust op:

  • die bal die net van de ring afketste en die je had moeten scoren
  • dat sprintje dat je had moeten maken maar wat even niet lukte
  • die bal die je niet zelf had moeten gooien maar had moeten passen naar je teamgenoot
  • etc.

Het punt is duidelijk: Focus op het positieve maar leer van je fouten. Haal er een leermoment uit mocht dat nodig zijn, en ga verder. Laat je stemming niet in een neerwaartse spiraal belanden. Dat is echt een eigen keuze van je.

Dat komt omdat je te lang ‘met je gedachten blijft hangen’ bij een kleine tegenslag en niet genoeg vooruit denkt. Om de metafoor weer terug te koppelen naar het versieren van vrouwen:

Laat je stemming niet afhangen van haar acties/reacties

Dat is niet mannelijk. Dat is afhankelijk zijn. Dat is goedkeuring van haar zoeken om kleine dingetjes. Kies je eigen pad. Je eigen weg. Dit is voor jou het belangrijkste, maar ook voor haar!

Zij wilt een man die weet wat die wilt en daar voor gaat.

Een man die de leider is.

Een man die zichzelf kan leiden.

Een man die zo’n goede leider is dat die ook haar weet mee te nemen.

Een man die zijn eigen doelen kan realiseren en het daarmee beter maakt voor haar.