Minderwaardigheidscomplex Overwinnen in 12 Effectieve Stappen
Iedereen voelt zich van tijd tot tijd neerslachtig, vooral als je het gevoel hebt dat anderen het beter doen in het leven dan jij. Dat is normaal. Maar als dit een constant gevoel is en je handelt op manieren die schadelijk zijn voor jou of anderen heb je mogelijk een minderwaardigheidscomplex.
We kennen allemaal de term minderwaardigheidscomplex als het gaat om culturele referenties, maar weinigen beseffen hoe het zich manifesteert in het dagelijkse leven van een persoon die er daadwerkelijk last van heeft. De term minderwaardigheidscomplex komt van oprichter en vader van de individuele psychologie, Alfred Adler. Het is in feite een term die wordt gebruikt om een intens gevoel van “niet ergens bij te horen”, of een gevoel van “minder zijn dan”.
In dit artikel geven we je de meest effectieve stappen om dit minderwaardigheidscomplex te overwinnen!
Zonder Sociaal Zelfvertrouwen Ben Je Niks!
Je kan alle versiertactieken overslaan en goed worden in versieren door te werken aan je sociale zelfvertrouwen.
Andersom werkt het precies hetzelfde. Als jij diep van niet jezelf erop vertrouwt dat jij een vrouw waard bent, dan zal je haar nooit krijgen.
Ze zal aanvoelen dat jij je voelt alsof je niet op dezelfde hoogte als haar zit. Ze zal je afwijzen.
Als je goed oplet dan zit achter elke versiertechniek sociaal zelfvertrouwen verscholen.
Daarnaast kan je sociaal zelfvertrouwen op elk vlak in je leven gebruiken.
Het is nuttig voor je werkrelaties, je vriendschappelijke relaties, je familierelaties en natuurlijk je liefdesrelaties.
Dus klik op deze link, werk aan je zelfvertrouwen en ontdek het verschil dat sociaal zelfvertrouwen maakt met vrouwen.
***************************
Wat is een minderwaardigheidscomplex?
Zoals eerdergenoemd is een minderwaardigheidscomplex een gevoel van ergens niet bij horen of het idee hebben het minder goed te doen dan een ander. Maar hoe kom je erachter of je ook daadwerkelijk een minderwaardigheidscomplex hebt? Hieronder geven we de 7 kenmerken van een minderwaardigheidscomplex:
1. Je bent een extreme perfectionist
Een minderwaardigheidscomplex manifesteert zich meestal op twee tegengestelde manieren. Sommigen kunnen overcompenseren om alles goed te doen waardoor ze zich juist minder voelen. Iemand kan dan bij alles wat hij doet perfectie en prestatie beogen. Soms kunnen ze vreselijk verwaand zijn in hun presentatie, bijna tot het punt waarop je merkt dat je je afvraagt hoe ‘echt’ het kan zijn.
Vind je het moeilijk om vrouwen te benaderen?
Werken aan je sociale zelfvertrouwen zou dan een goede eerste stap kunnen zijn.
Als je je sociale zelfvertrouwen op orde hebt dan zal de angst om gesprekken te beginnen sterk verminderen.
Klik op de link hieronder om er meer over te ontdekken:
2. Je bent het meest comfortabel als je niet in de spotlight staat
De tweede manier waarop een minderwaardigheidscomplex gewoonlijk wordt getoond, is door middel van vermijdend gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld meer op je gemak als je naar de achtergrond verdwijnt, of je vermijdt jezelf in sociale situaties te plaatsen omdat je bang bent voor afwijzing. Het kan zelfs zó ver komen dat ook anderen het ongemak merken dat je met jezelf voelt.
3. Je kunt slecht tegen kritiek
Mensen met een minderwaardigheidscomplex zijn zeer gevoelig voor wat anderen denken en zijn vaak beledigd, zelfs als er helemaal geen sprake (intentie) is van een belediging. Elke vorm van kritiek blijft je lang bij. Je reageert niet vriendelijk als iemand je plaagt of grappen maakt over jou. Als je je niet gerespecteerd voelt, kun je agressief gedrag vertonen om anderen te intimideren en je gevoel van aangevallen te worden te verminderen door zelf in de aanval te gaan.
4. Je hebt de neiging om vooral fouten in anderen te vinden
Als je een minderwaardigheidscomplex hebt, heb je misschien de gewoonte om fouten bij andere mensen te ontdekken. Je hebt bijvoorbeeld een vriend die volgens jou succesvoller is dan jij. Als je minderwaardigheidsgevoelens hebt, zeg je misschien tegen jezelf dat hun carrière pad niet zo goed is als ze zich voordoen, in plaats van je gelukkig voor hen te voelen. Sommigen gaan zelfs een stap verder en zullen anderen pesten of constant naar beneden halen.
5. Je voelt je alleen goed over jezelf als je denkt dat je het beter doet dan andere mensen
Het is de menselijke natuur om jezelf te vergelijken met de mensen om je heen. Maar er zijn
gezonde en ongezonde manieren om ermee om te gaan. Als je er op een gezonde manier mee omgaat, ligt je focus op jezelf verbeteren. Maar als je een minderwaardigheidscomplex hebt, ligt je belangrijkste focus misschien op beter worden dan andere mensen.
Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de sportschool, wat eigenlijk een tempel is van gevoelens van minderwaardigheid. Mensen met een gezonde kijk op sporten zijn gefocust op hun trainingen en ze zijn waarschijnlijk behoorlijk coöperatief met anderen. Mensen met een ongezond perspectief doen hun best om te pronken, maken luide grommende geluiden op de machines of proberen anderen zich zwak of minder te laten voelen. Van binnen proberen ze hun pijnlijke gevoelens van minderwaardigheid te verdoezelen.
6. Je gelooft het niet als mensen je complimenteren
Als je problemen hebt met het gevoel van eigenwaarde die helemaal teruggaan tot in je kindertijd, kan dit van invloed zijn op de manier waarop je complimenten ontvangt en ziet. Mensen met een minderwaardigheidscomplex zullen niet worden getroost door positieve feedback. Als ze er wel door worden getroost, zal deze troost niet lang duren.
7. Je gaat uit van het ergste
Het is opvallend dat de nummer één red flag die gelijkstaat aan een minderwaardigheidscomplex, is wanneer iemand om de kleinste redenen anderen afblaast. Als een datum bijvoorbeeld om een goede reden wordt geannuleerd, weiger je een andere datum in te stellen omdat je aanneemt dat ze waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk voor je zijn. Mensen die snel opgeven bij de kleinste tegenslagen zijn doorgaans mensen met minderwaardigheidscomplex. Ze willen degene zijn die vertrekt uit hun ego en verwachten meestal negatieve resultaten en teleurstellingen bij iedereen die ze ontmoeten.
Waarom wil je van een minderwaardigheidscomplex afkomen?
Leven met een minderwaardigheidscomplex betekent dat je constant gevoelens van ontoereikendheid ervaart. Een minderwaardigheidscomplex zal niet alleen jou pijn doen, maar ook de mensen om je heen. Het kan dus van belang zijn dingen te doen om deze gevoelens van minder zijn te beheersen. Aan het eind van de dag heeft iedereen zijn sterke en zwakke punten. Er is geen reden waarom iemand zich minder dan wie dan ook zou moeten voelen en jij dus ook niet!
Het hebben van een minderwaardigheidscomplex kan op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op je sociale en professionele leven. Gevoelens dat je niet goed genoeg bent, kunnen je verlammen, waardoor je bepaalde situaties wilt vermijden. Je kunt ervoor kiezen om goeie functies over te slaan omdat je niet in de buurt wilt zijn van mensen die negatieve denkpatronen activeren. Of je kunt gefrustreerd raken door je lage zelfrespect en anderen beledigen door hen vijandig te handelen.
Soms zorgt een minderwaardigheidscomplex ervoor dat je overcompenseert voor de onzekere gedachtes door risico’s te nemen of extreme acties uit te voeren. Misschien heb je de behoefte om jezelf te verbeteren voor anderen, wat een groots aanzien kan opleveren.
Vrienden, familieleden en collega’s begrijpen mogelijk niet wat je doormaakt. Dit gebrek aan empathie kan je nog meer ontmoedigen en frustreren. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg die je naar effectieve behandelingsopties kan leiden.
Niet alleen mentaal, maar ook fysiek kan het leiden tot problemen. In een eerdere studie ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld woede, haat of een minderwaardigheidscomplex versterkte pijn bij oorlogsoverlevenden veroorzaakte. Hoofdpijn kwam vooral veel voor en was constant. Deze zelfde onderzoekers ontdekten ook dat minderheidscomplexen slaapstoornissen kunnen veroorzaken.
Genoeg redenen dus om van dit minderwaardigheidscomplex af te komen. Lees hieronder 12 effectieve stappen om dat voor elkaar te krijgen!
12 Effectieve Stappen om een Minderwaardigheidscomplex Te Overwinnen
1. Zoek uit naar wie je je in de eerste plaats minderwaardig voelt.
Normaal gesproken zijn zeer fysiek aantrekkelijke, rijke, slimme mensen of mensen met indrukwekkende, dynamische carrières en grote sociale groepen de reden voor een minderwaardigheidscomplex. Deze mensen kunnen je vrienden, familieleden of beroemdheden zijn. Zoek vervolgens voor elk van deze personen ten minste één ding dat jij hebt, maar zij niet. Er is een grote kans dat je er zelfs meerdere kunt benoemen.
2. Je moet omgaan met je verleden en moeilijke emotionele herinneringen aanpakken.
Zijn er in het verleden een of meerdere gevallen geweest waarin je je bijzonder getraumatiseerd voelde doordat je je minderwaardig voelde aan iets of iemand? Aan wie voel je je echt minderwaardig? Je moet de diepere reden achter je minderwaardigheidscomplex onderzoeken. Als je deze lagen begrijpt, kunt je de oorzaak van je probleem vinden. Als je je gevoelens eenmaal beter begrijpt, kun je de nodige stappen ondernemen om ze te overwinnen!
3. Je moet aardig zijn voor jezelf.
Zelfcompassie beoefenen is misschien het moeilijkste om te doen voor iemand als jij. Je bent altijd de eerste die slecht over jezelf denkt. Maar probeer in ieder geval aardig te zijn. Oefen zelfzorg. En niet alleen voor je geest, maar ook voor je lichaam en ziel. Eet gezonder voedsel. Oefen meditatie. Ga erop uit en geniet van dingen die je graag doet. Zorg voor je behoeften en hopelijk wordt al het andere daardoor makkelijker.
4. Probeer jezelf te omringen met mensen die je verheffen.
Heb je slechte of ongezonde relaties? Dan moet je ze verbreken, zelfs als dit je naaste familieleden of vrienden zijn. In feite kan een minderwaardigheidscomplex meestal worden gekoppeld aan moeilijke opvoeding of uitdagende omstandigheden terwijl we opgroeien. Kies in plaats daarvan het soort relaties dat je een goed gevoel geeft. Wees bij mensen die je het gevoel geven dat je genoeg bent. Je zult al snel een grote verandering in je leven opmerken!
5. Leer nee zeggen en oefen de kunst van ‘stilte’.
Je wilt mensen zoveel plezier doen dat je nooit ‘nee’ tegen ze zegt. Maar je moet. Het kan moeilijk voor je zijn, vooral met je extreme verlangen om jezelf te willen bewijzen. Maar ‘nee’ zeggen is een andere vorm van zelfzorg.
Doe niets dat je niet helpt of niet leuk vindt, zodat andere mensen je misschien leuker vinden. Bovendien hoef je niet altijd iedereen alles te vertellen om validatie te zoeken. Dit leidt je er alleen maar van af om je op jezelf te concentreren. Leer in plaats daarvan de kunst van het zwijgen te waarderen. Het betekent niet dat je geen contact kunt maken met mensen, maar je hebt ook geen validatie nodig om jezelf beter te voelen.
6. Denk niet absoluut.
Minderheidscomplexen doen ons denken dat als we één ding kunnen veranderen, ons leven geweldig zou zijn. Het bezit van materiële en oppervlakkige dingen zal het probleem echter niet op magische wijze oplossen. Concentreer je op de sterke punten, waarden en positieve activa die je bezit. Door deze dingen te accepteren, ben je op weg naar een gelukkiger leven.
7. Wees assertiever.
Indien je te bang bent om dingen te proberen omdat je bang bent om te falen, dan is dit iets waar je aan moet werken. Je loopt mogelijk de beste kansen mis omdat je te veel nadenkt. De eerste persoon die je ervan weerhoudt om gelukkig of succesvol te zijn, ben jij.
Het is moeilijk om dapper te zijn. Maar je kunt ervoor kiezen om nu te handelen en in plaats daarvan dapper te zijn. Het belangrijkste is dat je erop uitgaat en het probeert.
8. Je hebt sterke punten. Herken ze.
Je raakt gemakkelijk verstrikt in alle dingen die je niet bent. Maar die dingen definiëren je juist niet. Er zijn zoveel goede dingen aan jou. Pak een vel papier en schrijf alles op waar je goed in bent. Je zult merken dat je meer sterke punten hebt dan je denkt!
9. Praat beter met jezelf.
Berisp je jezelf veel? De manier waarop we mentaal met onszelf ‘praten’, heeft invloed op hoe we daarbuiten communiceren. Leer een innerlijke stem te hebben die je als waardig aanmoedigt. Wanneer spreek je ‘negatief tegen jezelf’? Probeer het te veranderen en cultiveer een innerlijke stem die je sterke punten bevestigt in plaats van ze te negeren.
10. Omarm wat jou anders maakt.
In plaats van je te proberen te conformeren aan slecht opgevatte beelden van geluk of succes in de samenleving, leer je je authentieke zelf te omarmen. Dus wat als je een beetje anders bent? Wie kan het schelen?
11. Laat alle onredelijke verwachtingen los.
Er zijn bepaalde dingen buiten jouw controle. Als het iets is dat onnatuurlijk aanvoelt voor wie je bent of iets dat je eerder slechter dan beter maakt, dan is het’t niet waard. Dit kan van toepassing zijn op je relaties, doelen of mogelijkheden. Op een gegeven moment moet je erkennen dat je beter verder kunt gaan en het anders is verlopen dan je in instantie had verwacht.
12. Confronteer je grootste angsten.
Alle opmerkingen van mensen die je ontvangt, zijn ongeldig en moeten ten koste van alles worden genegeerd. Minderwaardig voelen wordt verbannen met liefde en bewondering wanneer we andere mensen zien door een lens van liefde en niet van angst – ons minderwaardigheidscomplex vervaagt dan snel.
Dus de volgende keer dat er iets gebeurt dat je triggert – een vriend krijgt een geweldige baan of maak die droomreis, feliciteer ze dan oprecht. Wanneer goede dingen met andere mensen gebeuren, betekent dit gewoon dat het ook voor jou mogelijk is!
Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen
Simon Zomerdijk heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!
Er is geen enkele goede versierder die geen zelfvertrouwen heeft.
Zelfvertrouwen zit namelijk achter elke goed uitgevoerde versierpoging.
Als je zelfvertrouwen op orde is, dan zal je automatisch de juiste lichaamstaal uitstralen en de juiste woorden zeggen.
Bekijk Simon’s unieke aanpak en ontdek direct of het voor jou werkt: