Vrouwen Versieren en Monogamie: Een Illusie?
Monogamie is in onze cultuur de officiële norm: wanneer we op een dag onze grote liefde tegen het lijf lopen binden we ons in en gaan we voor een monogamie relatie.
Het zit diep in onze Westerse cultuur ingebakken om ons te settelen met één partner.
Openlijke seks en intimiteit met anderen terwijl je in een relatie zit wordt door een meerderheid niet geaccepteerd. Maar desondanks houden veel mensen zich daar niet aan.
Is monogamie wel zo natuurlijk als we denken en waar komt deze norm vandaan?
Je lees het in dit artikel.
Inhoud van dit artikel
Wanneer we voor de buis zitten dan zien we altijd dat polygamie of seks met anderen dan je partner wordt neergezet als iets voor freaks en paria’s.
Volgens een recent Nederlands onderzoek erkent 25% van de mannen én vrouwen in ons land weleens te zijn vreemdgegaan.
De meeste relaties in de Westerse wereld zijn in werkelijkheid helemaal niet zo monogaam.
Maar omdat vreemdgaan een taboe is en daarom over het algemeen stiekem gebeurt, komt de ontdekking meestal als een enorme schok.
Affaires leiden vaak tot het einde van een relatie of in elk geval tot veel verdriet.
Monogamie Is Een Westers Cultureel Product
Wist je dat van de meer dan 4000 soorten zoogdieren maar enkele tientallen aan paarvorming doen? Een Amerikaanse wetenschapper keek naar 238 culturen op de wereld en ontdekte dat maar 43 daarvan monogaam zijn.
Zo vanzelfsprekend als we hier monogamie beschouwen, blijkt het dus niet in de rest van de wereld te zijn.
Het antwoord moet dan ook gezocht worden in het feit dat monogamie een cultureel product is.
Het makkelijkste is om te kijken naar samenlevingen die nog in een lagere graad van ontwikkeling verkeren waarin polygamie gebruikelijk is.
Zou de man en vrouw van nature bij elkaar willen zijn, dan was dat al te zien in dergelijke samenlevingen.
Verbintenissen die men aangaat tussen man en vrouw zijn in veel gevallen puur economisch van aard.
In veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse stammen is seks een ruilmiddel voor vrouwen om materiële welvaart los te krijgen bij mannen.
Waarom dan toch kiezen voor monogamie zul je denken?
De voornaamste reden is omdat de man dan meer zekerheid heeft dat het nageslacht ook daadwerkelijk zijn nageslacht is.
In dit geval hoeft alleen de vrouw monogaam te zijn. Maar een monogame connectie kan de vrouw zekerheid geven dat de man ook daadwerkelijk voor haar én het kroost zorgt.
Dit is buitengewoon wenselijk aangezien de aandacht van de man dan ook gaat naar een enkele partner en zijn kinderen.
Dit is de grondlegger geweest voor de ontwikkeling van ‘het gezin’ zoals we die vandaag de dag kennen.
De natuurlijke neiging van mannen om naar andere vrouwen te zoeken moest dan ook worden gekanaliseerd door middel van het opleggen van culturele normen en waarden aangezien mannen anders polygaam blijven.
Het Christendom (of religie in het algemeen) was hier buitengewoon geschikt voor doordat mannen en vrouwen zich met elkaar verbonden door het huwelijk.
Door overspel als zondig te bestempelen normeren we al het gedrag dat niet monogaam is – zoals vreemdgaan – als onwenselijk. Dit zorgde ervoor dat de kans vergroot werd dat mannen en vrouwen bij elkaar bleven, ondanks een slecht huwelijk. Scheidingen waren een taboe.
Verliefdheid Zorgt Voor Kortstondige Verbintenis
Misschien heb je hier nooit bij stil gestaan. Maar vraag jezelf eens af. Hoe lang ben je nu meestal verliefd op iemand? Uiteindelijk gaat verliefdheid over en wordt het ‘houden van’.
En dit alles heeft een natuurlijke reden.
In iedere relatie komt dat moment waarop de vlinders in de buik verdwijnen.
Die intense verliefdheid wordt steeds minder en het wordt ‘houden van’ waarin jullie gemeenschappelijkheden met elkaar delen.
Om terug te komen op verliefdheid..
Verliefdheid binnen een vaste relatie duurt vaak niet langer dan 12 maanden.
Italiaanse onderzoekers tot deze wetenschappelijke conclusie na metingen van de hoeveelheid van bepaalde eiwitten in het bloed van enkele tientallen proefpersonen.
De gemeten eiwitten, neurotrofines, zijn medeverantwoordelijk voor lichamelijke tekenen van verliefdheid, zoals de ‘vlinders in de buik’ en zweterige handen.
De hoeveelheid eiwit in het bloed van mannen en vrouwen die net aan een relatie waren begonnen was significant hoger dan bij mensen in een relatie die al enkele jaren duurde of bij alleenstaanden.
De natuur heeft een krachtig middel ontwikkeld om te zorgen dat de mens voor een (korte) periode monogaam en trouw zijn aan de partner: verliefdheid.
Verliefdheid is evolutionair gezien een aanpassing om twee wildvreemde mensen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat ze met elkaar paren.
De periode waarin mensen verliefdheid is een uitstekende gelegenheid om voor nageslacht te zorgen.
Zonder verliefdheid, met slechts genegenheid en vriendschap, zou de aantrekkingskracht tussen de geslachten te gering zijn om door de praktische bezwaren tegen een intieme verbintenis heen te breken.
Verliefdheid levert voldoende aantrekkingskracht op om bij elkaar te blijven tot het kind geboren is.
Dat alles maakt van verliefdheid evolutionair gezien een productieve eigenschap. Wie verliefd wordt, krijgt meer nakomelingen.
Verliefdheid en liefde hebben zich in de evolutie van de mens ontwikkeld als functie van voortplanting en zorg voor het nageslacht.
Flirten Als Remedie Voor Een Gezonde Relatie
Intimiteit is een belangrijk onderdeel van een goede relatie. Wordt dit minder dan komt daar uiteindelijk ook de relatie mee in gevaar.
In een Amerikaans experiment lieten ze mannen die langer dan twee jaar een relatie hadden aan hun vrouwelijke partner ruiken. De gemeten opwinding in de hersenen van de man was nagenoeg nihil.
Wat vertelt dit ons?
Dat seksuele aantrekkingskracht minder wordt wanneer je een tijdje in een relatie zit. Het nieuwe is er af en je hebt zo’n beetje alles in bed wel geprobeerd. Voor jou of voor haar hoeft niet meer zo nodig.
Constant bij dezelfde vrouw blijven zorgt ervoor dat de passionele gevoelens die we voor haar hadden uiteindelijk verdwijnen.
Hoe blijf je die aantrekkingskracht dan toch behouden?
Het antwoord ligt dichterbij dan je denkt.
Wanneer je flirt met andere personen dan je eigen partner zorgt ervoor dat seksuele aantrekkingskracht weer voor je partner terug komt.
Flirten met andere vrouwen herinnert ons er aan waarom we eigenlijk bij ons partner zijn.
Hiermee bedoel ik niet dat je meteen seks met een ander hebt, maar een flirterig praatje of wat sjansen met een ander zorgt ervoor dat je hersenen weer emotioneel geprikkeld raken.
Er bestaat geen betere manier om je partner te blijven waarderen en een relatie goed te onderhouden.
Kees PUA
says:Dit is een heel interessant artikel, vooral om te lezen dat verliefdheid zo werkt.
ton
says:Een mentale gesteldheid word fysiek bevestigd. Als je dit eiwit gaat inspuiten dan blijf ik altijd verliefd op mijn partner? Weer nieuw middeltje om iets op te wekken. Ik zeg niet dat het wel of niet wenselijk is. De basis van relatie is wederzijdse intimiteit en ervaringen delen met name bij de dames werkt dat zo. Connecten met de ander.