web analytics

Waarom Trouwen de Mooiste Dag van Je Leven Moet Zijn

Trouwen, het zou de mooiste dag van je leven moeten zijn. Maar waarom zou het de mooiste dag van je leven moeten zijn? Vanwege het grote feest? Het groot aantal vrienden wat aanwezig zal zijn of de grootse gekkigheid na de alcoholische versnaperingen? Of heeft het misschien te maken met dat je de liefde wilt bekronen voor degene waar je de rest van je leven mee wilt delen?

Vrouwen zullen er vaker zo in staan als mannen, maar beide partijen maken zich veelvoudig schuldig aan het feit dat ze niet bij elkaar zijn voor de juiste redenen. Het feit dat er over gegaan wordt naar trouwen is vaak niet meer dan een formaliteit, een traditie, een maatschappelijk voordeel of een vakje wat nog van een lijst afgevinkt dient te worden.

Zou het niet mooi zijn als we er wel zo in konden staan? Dat we niet vrouwen versieren om het versieren maar om echte liefde te ervaren? Als we haar niet de “onze” maken maar om samen aan een nieuw leven beginnen?

Openstaande vacatures

Mensen “houden” van elkaar omdat de ander een bepaalde rol in hun leven vervuld waar ze behoefte aan hebben. Een man of vrouw welke zich alleen voelt wilt graag een partner in haar leven om de leegte in te vullen.

Ook andere gaten zoals een moeder/vader, verzorger van een kind, iemand die je het leven in trekt omdat deze zelfverzekerder is, iemand die je kan troosten omdat je veel verdriet hebt, iemand die je liefde geeft omdat je dat tekort komt, het zijn allemaal vacatures die we open hebben staan om iemand toe te laten in ons leven om het onszelf een stukje gemakkelijker te maken.

Nieuw personeel

Wanneer iemand zo’n vacature vervuld is het makkelijk om aan deze persoon gehecht te raken, je zal automatisch waarde gaan hechten aan deze persoon aangezien deze een grote rol vervult in je leven en een autonome taak van je zelf op zich gaat nemen. Hiermee wordt diegene een deel van jezelf.

Je zal denken dat je van deze persoon gaat houden, maar wat je werkelijk doet is houden van de behoefte welke deze persoon voor je vervult.

Veel vrouwen hebben een man om zich de bevestiging en aandacht te geven welke ze nodig hebben.

Dit kan een tijd goed gaan en je zult je enorm gewaardeerd voelen, maar het probleem is dat ze nooit werkelijk van jou als persoon zal houden. Wanneer haar behoefte aan bevestiging en aandacht vervult wordt van een andere kant zal je merken dat de affectie naar jou toe afneemt, wanneer jij je aandacht en bevestiging verminderd zal je merken dat ze gaat klagen en rare emotionele streken gaat uithalen.

Werknemers zijn vervangbaar

Kijk daarom ook eens of jij niet een vrouw leuk vind om de verkeerde redenen, misschien vult ze ook dat gat wat je hebt gevoelt als mislukte casanova op jongere leeftijd, misschien vind je het fijn omdat ze zo goed voor je zorgt aangezien je moeder dat vroeger niet heeft gedaan.

Hetzelfde geldt andersom, ben jij niet een vacature van iemand anders aan het invullen? Ben je de goede “vader” welke perfect past in het plaatje van de alleenstaande moeder, ben je degene welke haar opvangt nadat het uit is met haar vriend?

Wanneer ze zo zelfstandig wordt dat deze taak niet meer vervult hoeft te worden zal haar “liefde” uitwakkeren, wanneer er iemand langskomt die beter geschikt is voor de taak zal je vervangen worden en wanneer je zelf je werk niet meer goed doet zal je ontslagen worden.

Een eeuwenoud gezegde

Al deze dingen zijn helaas geen echte liefde en slechts liefde voor een vervulling van een bepaalde persoonlijke behoefte. Om echt gelukkig samen met iemand te zijn zal jij en je partner eerst volkomen gelukkig moeten zijn met zichzelf, veel gaten zullen gevuld moeten worden of manieren gevonden worden om hiermee om te kunnen gaan. Nu komt een eeuwenoud spreekwoord:

Je zal eerst gelukkig met jezelf moeten zijn voor je iemand anders gelukkig kan maken.

Tot die tijd zal je prioriteit altijd eerst gaan naar het ontkennen/verbergen/compenseren van je eigen onzekerheden. Je hoeft geen perfect persoon te zijn maar in ieder geval onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebben ondanks je tekortkomingen.

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Een meisje welke je uren laat wachten totdat ze klaar is met haar make-up laat haar onzekerheid voorgaan voor het feit dat jij ongelukkig bent terwijl je op haar moet wachten. Wanneer jullie dan uiteindelijk in het restaurant zitten zal ze meer bezig zijn met zekerheid te krijgen dat ze mooi is dan dat het haar interesseert wat jij hebt gedaan die dag.

Wanneer iemand op Tinder je vraagt wat voor werk je doet en niet verder doorvraagt wanneer het niet genoeg status voor haar heeft zoekt ze iemand die haar onzekerheid kan vullen om niet genoeg te zijn in deze maatschappij. Wanneer ze iemand vindt die wel/ook een goede baan heeft voelt ze zich pas waardig om als koppel in de maatschappij mee deel te nemen.

Zo kan ik nog honderd andere voorbeelden noemen. Natuurlijk hebben we allemaal onzekerheden, maar echte liefde is wanneer je deze aan de kant kan zetten voor de behoefte van de ander.

4 Reacties op "Waarom Trouwen de Mooiste Dag van Je Leven Moet Zijn"

 1. Maarten

  says:

  Ik kan in dit kleine blog helaas niet de enorme complexiteit van dit fenomeen uitleggen. Wanneer iemand onvoorwaardelijk van je houdt zal hij je immers altijd liefde geven en hoef je nergens onzeker over te zijn. Helaas is dit zo schaars dat we constant elkaars onzekerheden in stand houden, niet toekomen aan het bereiken van gelukkig zijn met jezelf, en zo in de cirkel blijven van onze onzekerheden projecteren op anderen.

  We geven anderen de schuld dat ze onze tekortkomingen niet kunnen compenseren welke we onzelf (onbewust) niet aan willen rekenen.

 2. ton

  says:

  Relaties kunnen ook dienen om samen aan een issue te werken, dan kom je allebei verder. Zolang beiden er een win aanhebben kan het werken. Als beiden er geen win aanhebben dan breekt het. Tuurlijk is de praktijk niet zo zwart wit als ik het nu voorstel.

 3. Eruk

  says:

  Dit artikel over trouwen en echte liefde steekt met kop en schouders uit boven alle andere artikelen die ik ooit van jullie heb gelezen! Complimenten hiervoor! In eerdere mailtjes / uitgaven van jullie dacht ik wel eens: Denk je nou echt dat je de mannen hier écht steady gelukkig mee kan maken? Een artikel als: "Hoe krijg ik haar vanavond nog in bed" en aanverwante artikelen gaan enkel uit van de seks-behoefte van de man. Helaas kwam daarin telkens het risico dat je daarmee een vrouw beschadigt (en ten diepste ook jezelf want echte bevrediging geeft het niet) niet uit de verf. Onverantwoord! Maar nu gaat het over de echte liefde, afkomstig van een gezond gelukkig persoon en gericht op een eveneens emotioneel stabiel en gelukkig persoon. Dat soort liefde maakt echt gelukkig en is de bedoeling van onze Schepper. (Lees 1 Korinthe hoofdstuk 13 maar eens in de bijbel). Chapeau!

  • ton

   says:

   Ik ben niet bijbelvast en dat hoeft ook niet voor mij. Wat daar staat kan je zelf ook verzinnen. Wel handig als het goed beschreven is en goed voor geinterpreteerd kan worden, ivm de oude taal gebruik.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *