Wat Is Assertiviteit + Tips Om Assertiever Te Worden
In dit artikel laat ik graag op een gemakkelijke manier zien wat assertiviteit precies is en hoe je dit in je eigen leven kan laten passen.
Assertiviteit is een soort verzamelnaam voor bepaald gedrag, maar dit gedrag heeft in alle gevallen iets met elkaar te maken.
Graag geef ik je een opsomming van gedrag dat gezien wordt als assertiviteit…
Assertief gedrag:
- Kritiek geven
- Complimentjes geven en ontvangen
- Je emoties laten zien
- Je mening durven geven
- Laten zien wat je wilt
De bovenstaande opsomming laat op de meest duidelijke manier zien welk gedrag er zo ongeveer wordt verstaan onder assertiviteit. Veel mensen associëren assertiviteit slechts met negatieve zaken, maar je ziet dat er ook veel positieve vormen van assertief gedrag zijn te vinden.
Combineer je het positieve gedrag met het geven van kritiek of het verkondigen van je eigen wensen? Dan merk je dat men veel toegankelijker wordt voor wat je zegt. Je merkt dat wat je zegt beter binnenkomt en je als persoon veel serieuzer wordt genomen.
Het geven van kritiek kun je op een heel nette manier doen en hoeft absoluut niet agressief. Toch blijft de kans bestaan dat iemand jouw kritiek als negatief opvat. Laat je hierdoor nooit uit het veld slaan, maar verplaats je vooral in de ander. Wanneer je kritiek geeft is het dan ook belangrijk om hier goed over na te denken en niet zomaar uit de bocht te vliegen.
Complimentjes geven en ontvangen is ook een manier om assertief te zijn! Wanneer je iemand anders een complimentje geeft laat je namelijk zien dat je niet bang bent voor de reactie. Je laat tevens zien dat je tevreden bent met jezelf als persoon en niet bang bent om iets van positieve gevoelens weg te geven. Het gaat echter niet alleen om het geven van complimentjes, ook om het ontvangen!
Ontvang je een complimentje? Dan kun je dat enorm uitvergroten. Vindt iemand dat je een mooie trui hebt? Vertel dan uitgebreid wat je zelf van de trui vindt en waar je de trui gekocht hebt.
Veel mensen reageren direct al afwijzend op een compliment. Ze zullen in het geval van de trui bijvoorbeeld een reactie kunnen geven als ‘die heb ik al heel lang’. Doe dit nooit, maar neem een complimentje ruim in ontvangst. Men zal je hierdoor veel vaker complimentjes gaan geven, omdat het nu eenmaal leuk is om je een complimentje te geven.
Je emoties laten zien
Het laten zien van emoties is heel belangrijk. Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om de emoties keer op keer te laten zien. Vaak laat men niet of nauwelijks iets van gevoel zien.
Toch raad ik je van harte aan om af en toe eens flink te klagen of gewoon heerlijk blij te zijn als je hier de behoefte aan hebt. Je zult je hierdoor veel vrijer voelen als mens en wordt meer gewaardeerd door je omgeving.
Ontdek de manier om meer sociaal zelfvertrouwen te krijgen
Ik heb een methode ontwikkeld om meer zelfvertrouwen te krijgen en dan vooral in sociale situaties. Kortom, ik kan je precies uitleggen hoe je extreem sociaal zelfvertrouwen krijgt en onzekere situaties voorgoed achter je laat.
Lees hier meer over mijn methode Sociaal Zelfvertrouwen:
Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen
Jewareliefde
says:Hallo Simon,
Bij deze wil ik je graag zeggen/schrijven dat ik je artikel over die assertiviteit enorm goed vind.
Daarbij heb ik hier zeker wat aan, zoals o.a. datgene wat je schrijft over een door een ander gegeven compliment zelf vergroten. Ik ben nl. gewend om vanuit een bescheidenheid ook zulke complimenten wat af te vlakken, door een bescheiden reactie daarop te geven (zoals bijvoorbeeld: oh, die trui heb ik al heel lang hoor, of: ach, hij koste maar 10 euro).
Ik zal hier zeker vanaf nu op letten en proberen de door een ander gegeven complimenten wat te gaan vergroten.
Ook leer ik van jouw artikel om niet alleen maar kritiek op anderen te geven (waarvan ik overigens niet eens wist dat dat gedrag ook onder assertiviteit valt, mooi en bijzonder eigenlijk), zonder ook dezelfde persoon een compliment te geven.
Ik kan me zeer goed voorstellen dat als je dit beide doet, dat je dan ook meer serieus genomen wordt, ook t.a.v. jouw gegeven kritiek, wat toch meestal wel als zeer negatief ervaren wordt, lijkt mij.
Kortom: ik neem jouw artikel maar wat graag mee in mijn ontwikkeling t.a.v. mijn communicatie en omgang met anderen.
Dus bij deze: bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jewareliefde.