Arrogantie Of Zelfvertrouwen?

Zelfverzekerde manZelfvertrouwen en arrogantie zijn heel verschillende woorden maar de betekenis ligt akelig dicht bij elkaar. Persoonlijk ben ik van mening dat er toch een wezenlijk verschil tussen deze twee ‘eigenschappen’ bestaat.

Om te beginnen met het feit dat zelfvertrouwen in negentig procent van de gevallen positief is en arrogantie vaak juist negatief.

Ik heb twee goede vriendinnen van mij gevraagd voor mij hun perceptie van arrogantie tegenover zelfvertrouwen te zetten.

De aankomende twee alinea’s waren de antwoorden die zij zelf op mijn laptop hebben geschreven het afgelopen half uur.

De meningen van 2 vrouwen

Ik heb deze twee volledig vrijgelaten in hoe ze het schreven en alleen aangegeven wat ik wilde dat ze zouden schrijven.

Wat Lisa zegt

“Mijn zelfvertrouwen kreeg een enorme deuk toen mijn beste vriendin mij arrogant noemde. Ik wist niet waar ik was “IKKE ARROGANT” kom nou….Kijk als ik smorgens wakker wordt en ik kijk in de spiegel dan zie ik een geweldige vrouw! So what, wie niet??

Enne als ik aangekleed bent en mijn haar zit goed, tja…wat zal ik nog meer zeggen. Als ik dan de deur uitga en allerlei mannen kijken mij kant uit…wat moet ik dan over mijzelf zeggen??? Dat ik achteraan in de rij stond toen “uiterlijk” uitgedeeld werd?

Maar is dát arrogantie? Volgens mij is arrogantie “onbeleefd zijn”  de stoel niet naar achter doen als je gaat eten met een vrouw of de deur in haar gezicht laten slaan als we het restaurant binnen gaan.

Arrogantie is in mijn beleving een ander woord voor “onbeleefd”.

Je leest hier dat Lisa een hele duidelijke perceptie heeft van arrogant zijn. Namelijk onbeleefd.

Wat Susan Zegt

“Arrogant is dat je te ver doordraaft in het denken van hoe goed je bent. Je hebt zelfvertrouwen en dat is goed, maar wanneer je hier veel te ver in doordraaft, wordt het negatief. Dit wordt snel gezien als arrogant.

Maar arrogantie is niet per definitie negatief, want het kan ook gewoon het uitstralen van het zelfvertrouwen zijn. Waar zelfvertrouwen zo is dat je weet wat je kunt en je jezelf goed vindt en je een positief zelfbeeld hebt.

Bij het hebben van zelfvertrouwen vind ik dat je ook goed kritiek kunt verdragen, ondanks dat je goed weet wat je goed kunt. Arrogantie is voor mij dat je alleen maar goede punten van jezelf heel vaak benadrukt en weinig kritiek kan verdragen.“

Aan het antwoord van Susan zie je dat ze arrogantie dus eigenlijk niet altijd als negatief bestempelt. Wat aangeeft dat elke vrouw daar een andere mening over heeft. Ook geeft Susan mijn persoonlijke standpunt gelijk weer.

Waar ik het over eens ben met Susan is dat arrogantie, overdreven zelfvertrouwen is.

Je kan natuurlijk nooit aangeven waar die grens tussen arrogant en zelfvertrouwen precies ligt. Maar een ‘ongeveer-grens’ kan je wel trekken. Het verschil tussen arrogantie ligt hem naar mijn mening in de manier waarop je met je zelfvertrouwen om gaat.

Ook is een groot verschil dat je arrogantie kan uitspreken en zelfvertrouwen niet. Zelfvertrouwen heb je en straal je uit waar je arrogantie vaak via spraak aangeeft.

Denk hierover na. En bedenk waar jij zelf staat. Ben je arrogant, heb je zelfvertrouwen of kan jij jezelf in beide woorden niet vinden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *