Jezelf Onnodig Teleurstellen Door Te Hoge Verwachtingen

Laag zelfbeeld

Ik zie het bij veel mannen om me heen gebeuren… het creëren van verwachtingen en in een slechte stemming belanden wanneer hier niet aan wordt voldaan. Ik geef je een typische anekdote:

Hij heeft een leuke interactie met een vrouw, hij regelt na wat weerstand dan toch haar nummer. Hehe, is dat toch nog gelukt, zegt hij tegen zichzelf.

Een dagje later staat het er opeens heel anders voor; op de een of andere manier staat hij vloekend voor de spiegel. Ze text maar niet terug. Even later krijgt hij dan toch haar berichtje. Gelukkig hey… hij is weer blij.

Zijn dag kan niet meer stuk. ’s Avonds belt hij haar. Ze neemt niet op. Hij twijfelt. Heeft die iets niet goed gedaan? Is hij niet goed genoeg? Een uurtje later probeert hij het nogmaals. Ze neemt dit keer gelukkig wel op. Wow… victory!!!

Hij maakt het zelfs zo ver dat hij een afspraakje met haar maakt. Wel pas over 3 dagen. Super toch… zou je denken? Nog 1 dag te gaan.. en dan opeens komt het. “Sorry, maar ik wil het toch hierbij laten.” Het duurt even voordat het tot hem doordringt. En dan.. ontploft hij. De telefoon vliegt door de kamer. En daar blijft het niet bij.

Hij stuurt haatdragende sms’jes naar haar. Hij doet haar iets aan als hij haar weer tegenkomt zegt hij zelfs. Hij gaat slapen. Moe, verdrietig, opgefokt. Wat een kutwijf is het toch. Het was toch vast niet mijn type.

Beloon je eigen acties

Steven Covey, een wereldberoemd schrijver en spreker, beschrijft het ook al in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”: Focus je op je cirkel van invloed.

Richt je op die mensen waar je invloed op hebt, en focus je dan ook met name op je eigen acties. Sta los van het resultaat. Een andere quote die hier op aansluit is de volgende.

If you make the right moves, you can’t expect always to win. You can only expect to get a fair shot.

En al die duizenden eerlijke schoten bij elkaar opgeteld… waar denk je dat dat naar toe gaat? Naar long term falen.. of naar long term succes? Wanneer je de goede acties blijft maken en jezelf gericht blijft verbeteren aan de hand van zaken als

 • het bijhouden van je eigen groeiproces
 • het hebben van een coach/mentor
 • het doen van de juiste voorbereidingen
 • zorgen dat je je in omgevingen/situaties bevindt om te werken aan (of het realiseren van) je doelen

… dan komen resultaten echt vanzelf. Stel je maar eens voor. Jij gaat vanaf nu elke dag basketballen. Elke dag 6 uur. Je past je voeding en slaaptijden optimaal aan zodat je het beste kan halen uit die 6 uur. 6 uur per dag, 42 uur per week, ruim 2000 uur in een jaar.

Kun je je voorstellen dat, wanneer je gericht werkt aan je verbeterpunten en daarmee gericht traint, je wel goed MOET worden? Als je hierop focust, op het ‘vanzelf goed worden na genoeg actie’, geeft dat dan niet een heel ander gevoel dan wanneer je focust op:

 • die bal die net van de ring afketste en die je had moeten scoren
 • dat sprintje dat je had moeten maken maar wat even niet lukte
 • die bal die je niet zelf had moeten gooien maar had moeten passen naar je teamgenoot
 • etc.

Het punt is duidelijk: Focus op het positieve maar leer van je fouten. Haal er een leermoment uit mocht dat nodig zijn, en ga verder. Laat je stemming niet in een neerwaartse spiraal belanden. Dat is echt een eigen keuze van je.

Dat komt omdat je te lang ‘met je gedachten blijft hangen’ bij een kleine tegenslag en niet genoeg vooruit denkt. Om de metafoor weer terug te koppelen naar het versieren van vrouwen:

Laat je stemming niet afhangen van haar acties/reacties

Dat is niet mannelijk. Dat is afhankelijk zijn. Dat is goedkeuring van haar zoeken om kleine dingetjes. Kies je eigen pad. Je eigen weg. Dit is voor jou het belangrijkste, maar ook voor haar!

Zij wilt een man die weet wat die wilt en daar voor gaat.

Een man die de leider is.

Een man die zichzelf kan leiden.

Een man die zo’n goede leider is dat die ook haar weet mee te nemen.

Een man die zijn eigen doelen kan realiseren en het daarmee beter maakt voor haar.

6 Reacties op "Jezelf Onnodig Teleurstellen Door Te Hoge Verwachtingen"

 1. Hassan

  says:

  Mij gaat het ook niet echt om het resultaat maar wel dat ik
  evalueer. En wat wel frustrerend is is als
  Je een vrouw probeert te versieren en je wordt afgewezen en je weet niet wat je verkeerd gedaan hebt. Hoe kan je eigenlijk weten wat je verkeerd gedaan hebt.ik kwam een paar weken terug een bloedmooie vrouw tegen in de winkelstraat tegen toen ik haar Voor me zag was ik in shock vanwege haar bloedmooie uiterlijk. Ik liep haar toen achteraan en zei tegen haar dat ik vond dat ze een leuke uitstraling heeft en ik haar gedag wou zeggen het gesprek liep soepel toen ik éénmaal begon ging alles vanzelf. We hadden het gehad over opleidingen reizen uitgaan winkelen enzovoorts.ik maakte zelfs een grapje ik kreeg haar zelfs aan het lachen. Ik liep
  met haar mee naar haar bestemming omdat ze de weg niet helemaal wist en ook zodat ik
  meer tijd had om haar interesse op te weke. Toen ik bij haar bestemming was aangekomen had ik haar vrienden en vriendinnen gegroet en voordat ik weg ging vroeg ik aan haar zullen we nummers uitwisselen. Ze wou haar nummer niet geven maar wel haar Facebook ik had me verzoek gestuurd naar haar maar ze heeft er nooit op gereageerd dus kwam ik tot de conclusie dat ze me heeft afgewezen. Ik vroeg nog aan andere versierders op het forum wat ik precies fout deed en of het wel aan mij lag niemand kon met een concrete verklaring komen van me afwijzing. Wat ik wil zeggen is dat als je niet weet wat je verkeerd doet je niet beter kan worden omdat de kans dan groot is dat je hetzelfde fout blijft maken waardoor je ook elke keer dezelfde resultaat krijgt zou u weten wat ik verkeerd gedaan heb? Dat ik afgewezen ben maakt me niet uit maar ik wil wel weten wat ik fout deed en wat ik de volgende keer beter kan doen

  • Jonathan Johnson avatar picture

   Jonathan Johnson

   says:

   Ik snap je frustratie.

   Bij mij is het: gesprek beginnen en daarna vragen of ze nu iets wilt drinken. Als ze niet wilt, zeg ik: wanneer heb je wel tijd? Als ik op die laatste vraag geen duidelijk antwoord krijg, laat ik het erbij zitten en spreek ik wel een andere vrouw aan. Uiteraard maak het gesprek wel vermakelijk natuurlijk, het is geen zakelijke deal of iets. Maar het is wel slim om haar voor het blok te zetten zodat ze eerlijk is en jij weet waar je aan toe bent.

   Het is belangrijk om geen tijd te verspillen bij vrouwen die niet geheel geïnteresseerd in je zijn. Geeft je ook een stuk minder stress in je leven kan ik je vertellen... ipv continu te denken over waarom de vrouw je afwees. Het antwoord is ook volledig onduidelijk en zal je eigenlijk nooit weten... de meeste vrouwen weten zelf niet eens waarom ze een man afwijzen maar van hun onbewuste beslissingen zijn ze meestal niet bewust.

   • Hassan

    says:

    Bedankt voor je reactie nu weet ik natuurlijk niet zeker of het aan mij lag want na me eigen gevoel ging alles goed maarja ik ben in iedergeval blij dat ik het heb geprobeerd als ik niks had gedaan had ik veel spijt gekregen zoals ik vvroeger had als ik een leuke vrouw niet aansprak.zoals je weet spijt hebben is erger dan afgewezen worden

 2. RomeroDasilva

  says:

  Veel heel veel mannen die zijn mentaal niet sterk, fysiek wel maar mentaal niet.

  Het blijf gewoon op het moment dat je down voelt door de kleinste dingetjes, met als voorbeeld zo'n smsjes dan ben je mentaal niet sterk en dan is dit het eerste wat je wilt veranderen.

  EVEN EEN gedachte zou in de toekomst de vrouw de wereld gaan veroveren?
  Nu worden de mannen steeds zachter. althans in dit land

  1. mentaal, fysiek, ( weet je core waarden)
  2. heb een doel die voor de vrouwen staat altijd
  3. leef je leven zonder angst zodat de vrees voor de dood nooit je leven binnekomt

 3. RomeroDasilva

  says:

  En om nog wat extra motivatie toe te voegen

  Vergeet niet dat een doel geen doel is zonder ooit erbij na te hebben gedacht om te stoppen.
  ja ook ik heb deze gedachte gehad en deze zal vaker komen, maar ken je dat gevoel wel als het vuur brandt dat gevoel van binnen. zodra je dit voelt dan weet je het je staat in vuur en er is niets dat je kan stoppen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *