7 Beste Gratis Datingsites in 2020 (Onderzoek)

In onze moderne wereld gaat daten er een stuk anders aan toe dan vroeger. Soms lijkt het onmogelijk om vandaag de dag liefde te vinden. Aan de andere kant is het internet ook een ontzettend handige manier om met mensen in contact te komen. Datingsites bestaan dan ook al bijna net zo lang als het internet, en steeds meer stellen ontmoeten elkaar op deze manier.

Al die datingsites kunnen echter ook een hoop keuzestress opleveren, want hoe weet je nu welke sites goed zijn en welke niet? Het zijn er zoveel dat je ze onmogelijk allemaal met elkaar kan vergelijken. Gelukkig hoeft dat ook niet, want ik heb het al voor je gedaan! Als jij wil weten wat de beste gratis datingsites in 2020 zijn, dan heb je geluk, want in dit artikel zet ik ze onder elkaar. Het gaat om de volgende sites:

  • Happy Pancake
  • Relatieplanet
  • Lexa
  • Parship
  • Novamora
  • EliteDating
  • Tinder

Gratis datingsite #1: Happy Pancake

Misschien vind je het gek dat ik dit artikel meteen start met een vrij onbekende datingsite. De reden dat ik dat doe, is dat Happy Pancake één van de weinige datingsites is die volledig gratis is. Uiteraard kun je gratis gebruikmaken van alle sites in dit artikel, maar bij de bekendere datingsites heb je dan slechts beperkt toegang tot functies. Zodra je van álle functies gebruik wil maken, zul je moeten betalen.

Bij Happy Pancake is dat niet het geval, en kun je dus 100% gratis gebruik maken van alle functies van de website. Sterker nog, het is niet eens mogelijk om een betaalde account aan te maken. Alle inkomsten van de website krijgen ze via advertenties, dus helaas krijg je wel wat reclame te zien. De meeste mensen zullen daar wel mee kunnen leven, en anders kun je altijd nog een adblocker installeren om die advertenties niet meer te hoeven zien.

“Een beetje reclame is een lage prijs voor een volledig gratis datingsite.”

Een voordeel van het feit dat deze site volledig gratis is, is dat Happy Pancake een groot ledenaantal heeft. Omdat het zo laagdrempelig is om een account te maken op Happy Pancake, is het makkelijk voor ze om klanten te trekken, ook zónder veel reclame te maken. Qua keuze doet Happy Pancake daarom niet onder voor de bekendere datingsites.

De keerzijde van die laagdrempeligheid is echter wel dat er meer fraudeurs op deze site te vinden zijn. Als jij een datingsite wil gebruiken om iemand op te lichten, dan kies je natuurlijk het liefst voor een datingsite die gratis is. Het voordeel van sites met een “betaalmuur” is dus dat deze minder fraudeurs bevatten. Dat wil niet zeggen dat Happy Pancake geen goede datingsite is, maar je moet wel goed opletten als je van deze site gebruik maakt.

Gratis datingsite #2: Relatieplanet

Van een site waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, gaan we naar een site die bijna iedereen wel kent: Relatieplanet. Zelfs mensen die in de verste verte niet geïnteresseerd zijn in online daten weten van deze site, omdat ze de tv-spotjes inmiddels wel kunnen dromen. Die bekendheid is één van de sterkste punten van deze site.

Anno 2020 is Relatieplanet de meest populaire datingsite in Nederland. Dit maakt dat er een grote kans op een match is, omdat je uit een heleboel verschillende profielen kan kiezen. De kans dat je iemand vindt met wie je een klik hebt, is dan natuurlijk zeer groot.

“Je wil natuurlijk vissen in de vijver met de meeste vis.”

Relatieplanet biedt gratis en betaalde accounts aan. Een nadeel van deze site is wel dat je met zo’n gratis account een hoop minder functies tot je beschikking hebt dan met een gratis account. Zo kun je niet zelf berichten sturen naar mensen, en moet je afwachten tot iemand jou een bericht stuurt om met die persoon te kunnen praten.

Misschien denk je dat dat Relatieplanet volledig zinloos maakt als gratis datingsite, maar dat ben ik niet met je eens (anders had ik de site ook niet op deze lijst gezet). Omdat Relatieplanet zo’n populaire site is, kun je ook als gratis lid echt wel een aantal berichten van andere gebruikers verwachten. Relatieplanet heeft simpelweg zoveel gebruikers dat er vroeg of laat wel een leuk iemand contact met je zal zoeken.

Gratis datingsite #3: Lexa

Een andere site die vrij bekend is, is Lexa. Waarschijnlijk heb je wel eens reclames voor Lexa voorbij zien komen op de tv of radio, en het is dan ook een erg populaire datingsite. Ik heb zojuist al uitgelegd waarom dat positief is: als er meer gebruikers op een datingsite actief zijn, is er natuurlijk een grotere kans dat je iemand vindt.

Wat ook een groot voordeel van Lexa is, is het relatief hoge succespercentage. Vergeleken met andere datingsites weten heel veel singles uiteindelijk een relatie te krijgen via deze site. Als je dus op zoek bent naar iets serieus, dan is Lexa hier uitermate geschikt voor. Blijkbaar trekt deze site vooral mensen aan die op zoek zijn naar een vaste relatie.

Een ander voordeel van Lexa is dat de gebruikers van deze site erg verspreid over Nederland wonen. Hierdoor is het op Lexa erg makkelijk om singles in jouw regio te vinden. Dat is natuurlijk wel fijn als je niet in een grote stad woont, omdat je ook niet helemaal naar Amsterdam wil hoeven rijden voor een date waarvan je nog niet weet of het iets gaat worden.

“De meeste mensen gaan niet actief op zoek naar een langeafstandsrelatie.”

Ook voor Lexa geldt dat je op deze site een betaald account en een gratis account kan aanmaken. Een gratis account heeft natuurlijk beperktere functies, maar je kan met een gratis account op Lexa meer dan op Relatieplanet. Zo kun je onbeperkt berichten sturen naar gebruikers met een betaald account, ook als je zelf geen betaald account hebt. Het enige wat je niet kan doen, is berichten sturen naar andere gebruikers met een gratis account. Daarnaast krijg je met een gratis account reclame te zien.

Gratis datingsite #4: Parship

Ook deze datingsite zul je wel kennen, want Parship maakt uitgebreid reclame voor zichzelf. Dat heeft als gevolg dat Parship een erg populaire datingsite is geworden, en dit heeft alle voordelen die ik al eerder noemde. Als je op zoek bent naar een leuk persoon, heb je op Parship meer dan genoeg keuze.

Het grootste voordeel van Parship is dat deze site expliciet bedoeld is voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Indien dat is waar jij naar op zoek bent, dan is het natuurlijk wel zo fijn als je in contact komt met mensen die dat ook graag willen. Bij Parship zit dat dus wel goed, want mensen die alleen maar op zoek zijn naar iets oppervlakkigs, melden zich als het goed is niet eens aan.

Ik had al even benoemd dat Lexa een heel hoog succespercentage heeft, maar op Parship is dat percentage nog hoger. Volgens cijfers van het bedrijf zelf vindt maar liefst 1 op de 3 leden een relatie via deze site. Dat is echt een belachelijk hoog percentage, en aangezien Parship hier niet zomaar over mag liegen, kun je ervan uitgaan dat dat getal ook wel ongeveer klopt.

“Er zijn maar weinig beslissingen waar je met 33% zekerheid een relatie aan overhoudt.”

Bij Parship geldt echter wel hetzelfde nadeel als bij de andere grote datingsites: je hebt beperktere toegang tot de functies van de site met een gratis account. Zo kun je een beperkt aantal berichten per dag versturen, en kun je niet de lokale zoekfunctie gebruiken (je moet dus zelf op zoek naar mensen die bij jou in de buurt wonen). Ook zonder die functies is Parship echter zeer geschikt voor het vinden van een relatie.

Gratis datingsite #5: Novamora

Tot nu toe heb ik me vooral gericht op datingsites waar je een serieuze relatie op kan vinden. Dat is natuurlijk helemaal mooi als dat is waar je naar op zoek bent, maar misschien is dat voor jou wel helemaal niet het geval. Als je meer op zoek bent naar spannende, vrijblijvende dates, dan kan ik je de datingsite Novamora van harte aanbevelen.

“Dat je momenteel niet toe bent aan een serieuze relatie, betekent nog niet dat je alleen hoeft te zijn.”

Deze site is expliciet gericht op spannende dates. Hoewel dat natuurlijk niet per se meteen een seksdate hoeft te zijn, is dat wel waar het in de praktijk vaak op neerkomt. Dat sluit natuurlijk niet uit dat zoiets uiteindelijk kan uitgroeien tot een relatie, maar dat is niet het primaire doel voor de mensen die Novamora gebruiken.

Novamora is niet zo bekend als enkele van de eerdere datingsites die ik heb genoemd, maar toch is de site aardig populair. Novamora adverteert veel op radio en tv, en daardoor is het ledenaantal van de site flink gegroeid. Ook kieskeurige mensen zullen op Novamora dus wel iemand vinden waarmee ze op date willen, want keuze is er genoeg.

Ook hier geldt weer dat je met een gratis account een wat beperktere toegang tot de site hebt. De belangrijkste beperking is dat je alleen standaardberichten kan versturen via de site. Dat maakt het lastig om echt goede gesprekken met iemand te voeren, maar aangezien mensen bij Novamora toch niet op zoek zijn naar een serieuze relatie, is dat eigenlijk niet zo erg. Aan die standaardberichten zul je meestal genoeg hebben om een date te regelen.

Gratis datingsite #6: EliteDating

EliteDating is een datingsite die zich richt op een specifieke doelgroep, namelijk hoger opgeleiden. Als jij hoger opgeleid bent, en je zoekt iemand die dat ook is, dan is EliteDating een ontzettend handige optie voor jou. Als je echter geen HBO- of WO-opleiding hebt genoten, dan kun je je helaas niet aanmelden voor deze site. In dat geval mag je deze tip dus overslaan.

“EliteDating is de site voor iedereen die met zijn date een gesprek op niveau wil kunnen voeren.”

EliteDating is daarnaast vooral bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Als je immers alleen maar op zoek bent naar iets vrijblijvends, dan maakt het niet echt uit wat iemand voor opleiding heeft gedaan. De gemiddelde leeftijd ligt op EliteDating ook wat hoger, omdat je natuurlijk een opleiding moet hebben afgerond. Mensen van onder de 30 zul je er nauwelijks vinden.

EliteDating matcht mensen aan elkaar via een uitgebreide persoonlijkheidstest. Ook dit geeft wel aan dat dit een site is voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie, want mensen worden echt gematcht op basis van hun persoonlijkheid en hun interesses. Dit maakt de kans groter dat je iemand vindt met wie je een klik hebt, en je hebt altijd iets om met je date over te praten.

Wanneer je een gratis account aanmaakt op EliteDating, heb je niet toegang tot alle functies. De basisfuncties waar je wél toegang toe hebt zijn gelukkig meer dan genoeg om met succes via deze site te kunnen daten. De vervelendste beperking is dat je dagelijks maar een beperkt aantal berichten kan sturen, waardoor je dus niet zoveel kan chatten als je misschien zou willen.

Gratis datingsite #7: Tinder

Misschien is het een beetje flauw om Tinder überhaupt te noemen, omdat iedereen wel op de hoogte is van deze app. Toch wilde ik Tinder even genoemd hebben, omdat je geen enkele datingsite zal vinden met een gebruikersaantal dat zo hoog is als dat van Tinder. Als jij je kansen wil vergroten door in een zo groot mogelijke zee te vissen, dan is Tinder een uitstekende optie.

“Op zichzelf is er helemaal niks mis met oppervlakkige seks.”

Tinder staat er natuurlijk om bekend om een beetje een vleeskeuring te zijn, en dat is het ook wel. Omdat je elkaar beoordeelt op uiterlijk, is Tinder vooral geschikt voor de wat meer oppervlakkige dates. Indien je vooral op zoek bent naar seks, dan is Tinder waar je moet zijn, maar voor een serieuze relatie zou ik het ergens anders proberen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *