De 2 Grootste Angsten & De Snelle Remedie

Zelfvertrouwen

In zijn seminars beschrijft Tony Robbins de twee meest voorkomende angsten die mensen ervan weerhouden om succesvol te worden.

Inzicht in deze angsten en zelfbewustzijn van in welke mate jouw gedrag hierdoor wordt bepaald is erg waardevol.

Dit artikel wil ik dan ook schrijven om je die inzichten te geven.

Angsten zijn per definitie irreële gedachtes over een situatie in de toekomst die hoogstwaarschijnlijk niet reëel is.

Angst 1: “Ik ben niet goed genoeg”

Ongetwijfeld kun jij tal van situaties noemen waarin dit (of een gedachte die hierop lijkt) door je hoofd raasde:

“Ik ben niet in vorm vandaag.” “Mijn buurman is beter.” “Ik moet eerst beter worden voordat ik een poging waag.”

“Ik heb nog twee seminars nodig, x en y, voordat ik goed genoeg ben”

De kern van dit ‘limiting belief’ is dat het je ervan weerhoudt om actie te ondernemen. Je gedachten komen niet eens tot het moment van actie maken. Voor dat moment heb je jezelf al volledig weggecijferd.

En raad eens? Met zo’n overtuiging neem je ook geen actie, en omdat je geen actie neemt (en je overtuiging als het ware voedt), versterk je je overtuiging weer. Het wordt zo een self-fulfilling prophecy.

Angst 2: Angst om te falen

In vergelijking met de voorgaande angstomschrijving, betreft deze de kwaliteit van de actie. Deze zou bij voorbaat al onvoldoende zijn. Je kunt jezelf de vraag stellen: Is dit reëel? Is dat geen toekomst voorspellen?

Angst om te falen. Angst om iets niet goed genoeg te doen. Bang voor het resultaat wanneer iets zou ‘mislukken’.

Ik heb deze angst vaak gehad een aantal jaren geleden tijdens het uitgaan. Hoofdzakelijk bij het aanspreken van vrouwen. Ik had vaak het idee dat het toch niks werd en ik maar beter niks kon doen.

Maar wat was nou het mooiste?

Bij vrouwen waarvan ik dacht: ‘Ah, dit gesprek loopt toch zo stuk’, had ik geweldige resultaten. En het tegenovergestelde was ook waar: bij vrouwen waarvan ik dacht: ‘Ah, dit wordt een makkie’, werd het helemaal niks. Wat kunnen we hier uit leren? Wat is wijsheid.

Snelle remedie

Ik wil je bij deze een remedie geven die vaak snel werkt. Het doel hiervan is om je angst te overwinnen en de situatie weer onder controle te krijgen. Vooruit. Probeer je voortaan allereerst bewust te zijn van je angst. Laat je hier niet meer door leiden. Wees je bewust van je angst en ‘overstijg’ je angst daarmee, alleen al door het bewustzijn zelf.

Je realiseert je nu dat er een gedachtegang speelt die niet de waarheid is of de waarheid benadert. Maak vervolgens datgene waarvoor je angst hebt zo specifiek mogelijk.

Voorbeeld: Stel er staat een zeer knappe vrouw met een paar vrienden, een beetje bitchy look, maar je wilt haar toch graag aanspreken. Je merkt dat je niet durft. Maak datgene waarvoor je angst hebt zo specifiek mogelijk.

Zijn het bijvoorbeeld haar vrienden an sich, of het feit DAT ze mannen om haar heen heeft (goh?), of is het haar gezichtsuitdrukking? Hoe preciezer je dit gaat maken, hoe meer je je gaat beseffen dat het bullsh*t is.

Waarom?

Stel je komt in dit voorbeeld uit op haar gezichtsuitdrukking… Nou.. Is dat dan iets waarvoor je bang bent in het algemeen? Nee natuurlijk niet. Als een goede vriendin van je een meid meeneemt die even niet zo vrolijk kijkt, dan is dat toch ook geen probleem? Etc., etc.

Dus: Maak je angst zo specifiek mogelijk, en kijk dan of die reëel is. Mocht je iets overhouden dat je echt blijft afschrikken, post dat dan hieronder.

1 Reactie op "De 2 Grootste Angsten & De Snelle Remedie"

  1. J

    says:

    wat mij blijft afschrikken is dat ik haar al eens eerder heb mee uit heb gevraagd, ze ja zei, het alsnog niet eens tot 1 afspraak kwam.

    dat is 1,5 jaar geleden.

    ik wil het nog eens proberen maar ik wil niet twee keer dezelfde fout maken bij dezelfde meid.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *