Succesvol Versus Onsuccesvol Gedrag

Hoe word je onweerstaanbaar

Je hebt vast wel van die mensen om je heen, die je op ‘de een of andere manier’ heel erg inspirerend vindt.

Je vindt ze heel verstandig overkomen en het lijkt alsof het leven van hen geheel vlotjes en op rolletjes verloopt. Ze hebben een goede baan, hebben elke dag goede zin, hebben een rijk sociaal leven en toch genoeg tijd om dingen te doen die ze écht leuk vinden.

En je kent vast ook mensen die vaak mopperen. Klagen om de kleinste dingen. Het tegen iedereen moeten vertellen als ze even last hebben van een mild hoofdpijntje. Ze hebben werk dat ze niet leuk vinden, vervelen zich snel, lijken niet bezig te zijn om iets groots te bereiken. Ze laten zich leven door hun angsten en hopen dat het ooit een keer goed komt.

Ik heb je kort even twee heel verschillende typen geschetst en vooral hun uitwerking op de omgeving. Ik wil deze post toewijden aan een aantal gedragskenmerken van succesvolle en minder succesvolle mensen, zodat je een idee krijgt welke gewoontes je zou kunnen ontwikkelen om een succesvoller persoon (en dus ook een aantrekkelijker persoon) te worden.

Onsuccesvolle mensen…

…Bekritiseren Zij bekritiseren van alles en nog wat. Dale Carnegie schrijft het al in ‘How to win friends and influence people’. Bekritiseren levert niks op. Het zet jezelf in een onprettige gemoedstoestand en daarnaast levert je inhoudelijk het hardop bekritiseren helemaal niks op.

…Hebben wrok Ze kunnen anderen niet snel vergeven om hun fouten. Al zouden die meerdere malen oprecht hun spijt betuigen. Onsuccesvolle mensen zijn zo veel gefocust met het op de rails krijgen of houden van hun eigen prille leventje dat ze geen moment stilstaan bij wat het allemaal op zou kunnen leveren om een ander te vergeven.

…Beschuldigen anderen van hun eigen fouten De kans is klein dat onsuccesvolle mensen toegeven dat ze zelf een fout hebben begaan. Hierdoor staan ze automatisch compleet gesloten wat betreft het ontdekken van leer- en verbeterpunten in henzelf, iets dat overigens iedereen heeft. Met dit gedrag wordt het schuldgevoel onterecht op een ander geplaatst zodat het prille ego van de onsuccesvolle man zich maar blijft voeden met het idee al helemaal compleet en perfect te zijn.

…Denken alles te weten Ze weten alles al. Ze hoeven niks meer bij te leren. Pas op, hè, beste lezer! Mocht je iemand op het gebied van vrouwen versieren kennen die ook zegt alles al te weten, houd je dan ver van deze verwijderd. Tenzij hij echt in overvloed leeft en alles heeft gerealiseerd op dit gebied, maar zorg er voor dat je dit dan zeker weet!

…Geven EN nemen Voor alles wat ze geven willen ze iets terug. Ze geven met het idee er zelf later beter van te worden. Uiteraard heeft ieder er een bepaald eigenbelang bij om iets te geven, al is het om het gevoel te ervaren dat je de ander er blij mee maakt, maar dit betrekt echt het willen nemen zonder in te leven in de ander. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan…

…Stellen geen doelen Ze weten niet wat ze willen worden of willen gaan bereiken. Ze stellen geen doelen. Ze doen maar wat. Ze gooien met een blinddoek om op een dartbord en hopen de roos te raken.

…Roddelen Onsuccesvolle mensen roddelen veel over anderen. Enkel om door de ander als ‘minder’ af te schilderen, een schijngevoel te creëren dat ze zelf goed en perfect zijn.

…Kijken dagelijks tv Zij kijken dagelijks tv. Uit verveling. Ze worden geleefd door de tv en absorberen alles wat ze zien direct als waarheid. Ze worden dom gehouden door de media en hebben dit zelf niet door.

…Zijn bang voor verandering Zij zijn bang voor verandering. Veranderen is eng. Ze houden zich liever vast aan hun huidige bestaan omdat ze dat een bepaalde vorm van zekerheid geeft. Ze zijn hier tevreden mee.

Succesvolle mensen…

…Geven complimenten Succesvolle mensen geven complimenten aan bekenden maar ook nieuwe mensen, ZONDER er hier iets voor terug te hoeven zien. Ze geven omdat ze ‘genoeg’ vreugde/plezier hebben. Ze geven vrijwillig anderen de kans om mee te varen op het succes dat ze hebben. ‘Take it or leave it’. Wordt een compliment niet terdege ontvangen, dan zal dit de succesvolle man nooit uit zijn goede stemming halen.

…Nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen fouten Ze zien hun fouten in, geven dit toe, bieden hun excuses netjes aan en trekken er een wijs leermoment uit. Ze staan altijd open voor verbetering.

…Houden een dagboek bij Waar de onsuccesvolle man zegt dat ze het bijhouden –maar het stiekem niet doet- is de succesvolle man juist wel de persoon die dit bijhoudt. Hij brengt zijn eigen leven in kaart en zet ervaringen en inzichten op papier. Dit kan over het algemeen ervaren van een dag gaan, maar ook over het gericht bijhouden van gedrag op de gebieden financiën, gezondheid, werk, relaties, voeding en sport. Hierdoor zijn zij constant aan het leren.

…Willen dat anderen slagen De succesvolle man gunt anderen ook succes. Hij ziet hen het liefst slagen. Hoe meer succesvolle mensen, hoe meer positiviteit en hoe meer plezier voor iedereen. Dat is zijn filosofie.

…Stellen doelen Zij hebben een ‘to-do’-list en een ‘to-BE’-list. Zij stellen doelen en ontwikkelen levensplannen.

…Zij denken in transformaties in plaats van transacties

Zij focussen zich op de verbeteringen die anderen kunnen aanbrengen bij henzelf. Op een positieve transformatie bij de medemens. Dit in plaats van het geven EN nemen. Zij hopen op de groei van anderen.

…Omarmen verandering Verandering is goed. Het is een noodzaak. Zij zijn hier niet vies van.

…Delen informatie en data Zij delen dingen. Zij houden niks voor henzelf om het succes van anderen mogelijk in de weg te staan. Sharing is caring. Als zij zouden solliciteren zouden zij een vacature aan hun maat laten zien die er misschien ook op solliciteert. Zij handelen vanuit overvloed.

…Lezen iedere dag Waar de onsuccesvolle man twee uren per dag tv kijkt, leest de succesvolle man in die tijd boeken. Bijna op dagelijkse basis. Boeken die positieve emoties stimuleren of meehelpen aan het behalen van doelstellingen. Dit in een goede balans van ontwikkelen en plezier maken.

Wie wil jij zijn?

6 Reacties op "Succesvol Versus Onsuccesvol Gedrag "

 1. Bram

  says:

  Erg mooi geschreven!

 2. Mooi gezegd ik zie dat ik op de goede weg ben en met wie ik niet erover moet praten

 3. lodewijk

  says:

  Een 'dagboek' en 'to be list' zijn geniale tips om je zelfbewustzijn te ontwikkelen maar ook je doelen te stellen.
  Vanaf vandaag een feit, ik heb er zin in.
  Laatst heb ik samen met een goede vriend het plakboek/dagboek van zijn overleden vader doorgenomen. Zeer gedetailleerd, de man bleek zeer gedreven in hetgeen hij deed waardoor zijn uiteindelijke succes onvermijdelijk werd.
  Het schept de nodige wijsheid om af en toe naar het leven van andere succesvolle mensen te kijken. Of juist van de fouten van minder succesvollen te leren. Focussen op jezelf is noodzaak voor succes, maar ook van anderen leren is nog veel beter.

  Succes allen! Blijf proberen, blijf leren en geef vooral nooit op. Want vroeg of laat zal jou ook uiteindelijk het succes toelachen.

 4. Edwin

  says:

  Wat is succes ? Bereiken wat je wilt bereiken . Je DOELEN halen . Succes is GEEN toeval , maar te LEREN. E-boek Uw DOELEN , De KRACHT van uw ONDERBEWUSTZIJN , uw sleutel tot SUCCES. en
  TREF de JUISTE VOORBEREIDING Ook bij ALLES wat je doet. Vooral bij vrouwen versieren.

 5. Kenny ennekens

  says:

  Dus een soort van memoires schrijven zoals jef turf deed. ik merk dat ik zowel punten heb van onsuccesvolle mensen als succesvolle. het TV gedeelte slaat op mij maar ik kijk documentaires of programma's die leren. Ik heb mezelf doelstelling gesteld. ik heb ontdekt dat meditatie zonder die yogastandjes of fluitmuziek me heeft doen inzien van mijn levensdoelen. En het was; Eerst een goede loopbaan en structuur opbouwen ( voor mijzelf dus niet in hoop voor aantrekkelijker te zijn bij vrouwen) en daarna volgt hetgene wel.

  Improvise ,adapt and overcome. Een motto dat ook ik me heb toegeëigend

 6. [email protected]

  says:

  Ratti hoe zou jij een dagboek samenstellen dan ? dmv papieren schrift of meer iets door een word of exel bestand met een zoek functie ? wat me handig lijkt is dat je bv via pc / laptop een zoek functie of trefwoord kan opzoeken en dit dan nog eens nalezen

  Zijn er dus bepaalde regels wat jij zou adviseren toe te passen ? B.v een kort verhaal van de dag of gewoon steekwoorden ???

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *