Assertiviteit Oefeningen Om Adequaat Te Reageren

spieren

Graag deel ik in dit artikel de definitie van assertief. De definitie van assertiviteit gaat je namelijk helpen om beter te begrijpen wat assertief zijn precies is en wat het in de praktijk kan gaan betekenen.

Het is belangrijk om dergelijke begrippen goed te kennen wanneer je meer aan jezelf wilt gaan werken en het liefst wat meer zelfvertrouwen gaat opbouwen.

De definitie van assertiviteit

Bij Wikipedia is de omschrijving van assertiviteit heel duidelijk. Er wordt aangegeven dat assertiviteit vooral een begrip is dat wordt gebruik in de sociale psychologie.

Hiermee wordt aangegeven dat assertiviteit dus iets te maken heeft met psychologie. Het gaat volgens Wikipedia om precies te zijn over de omgang met mensen in relaties, op school of bijvoorbeeld op het werk.

Assertiviteit is inderdaad iets dat we op verschillende plaatsen in de samenleving kunnen terugvinden. Het is belangrijk om dit te beseffen en hier ook naar te leven.

Adequaat reageren

Bij assertiviteit is het belangrijk om op het juiste moment adequaat te reageren en je mening en standpunten op een duidelijke manier te verkondigen. Het is van belang om op dit moment niet agressief te worden en jezelf zo goed mogelijk onder controle te houden. Wanneer je jezelf onder controle houdt kom je namelijk op een sterkere manier over en is het voor de tegenstander duidelijk dat je iemand bent om rekening mee te houden.

Iemand die over weinig zelfvertrouwen beschikt heeft er vaak grote moeite mee om op een assertieve manier te reageren. Deze mensen zijn op dit moment namelijk bang dat er ruzie of een andere onprettig situatie ontstaat. Uiteindelijk blijkt het vaak echter toch verstandig om assertief te zijn wanneer dat nodig is. Je kunt op deze manier beter duidelijk maken wat je vindt of denkt en hebt nog nauwelijks moeite om iets voor elkaar te krijgen.

Voorbeelden van assertief gedrag

Assertief gedrag bestaat er in veel verschillende varianten. Bij assertief gedrag is het vooral belangrijk om complimenten te kunnen geven of ontvangen, een verzoek te weigeren of je emoties te laten zien wanneer dat noodzakelijk is.

Iemand die zijn emoties niet durft te laten zien komt nauwelijks assertief over en dwingt weinig respect af. De omgeving denkt op dit moment namelijk dat iemand zich niet durft te uiten en daarom bewust niets van zijn of haar emoties laat zien.

Kritiek geven is in veel gevallen één van de bekendste voorbeelden van assertief gedrag. Op dit moment wordt het voor de omgeving namelijk duidelijk dat we echt te maken hebben met iemand die assertief is.

In de meeste gevallen is het verstandig om assertief te zijn wanneer hier de kans voor is. Uiteindelijk zal men echter in veel gevallen helemaal niet assertief hoeven zijn.

Wat is jouw definitie van assertief zijn? Probeer voor jezelf te beoordelen hoe je assertiviteit voor je ziet en hoe je jouw eigen gedrag graag zou willen veranderen. Door te bedenken wat je precies wilt wordt het meestal direct al gemakkelijker om een verandering in gang te zetten.

De beste tips en adviezen om snel zelfvertrouwen te krijgen

Voor de beste tips over het verkrijgen van zelfvertrouwen en het doorbreken van verlegenheid kun je terecht op mijn website sociaalzelfvertrouwen.nl.

Verban je verlegenheid en voel nooit meer dat oncomfortabele gevoel van onzekerheid.

Klik op de link hieronder:

Sociaal Zelfvertrouwen Volledig Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *